Nya kulturpristagaren 2023

Angermannalagets 65-årsjubeliumsrådstuga beslutade enhälligt att tilldela skaparen av Källarbackens Saga, Sofia Olsson, kulturpriset för år 2023! Det är med glädje som Angermannalaget tilldelar sitt 60-åriga kulturpris till Sofia Olsson som sedan år 2010 har skapat ett nytänkande sätt för barn och vuxna att uppleva landet, skogen och sagor på ett familjevänligt sätt på sin gård i By, Sidensjö.

På Källarbackens saga kan man uppleva allehanda sagor, såväl klassiska som Sofias egna skapelser. Hon har kreativt använt den ångermanländska naturen för att skapa en sagostig med figurer av olika slag längs gamla djurstigar. Bland de olika sagomiljöer längs stigen bor exempelvis Guldlock och de tre björnarna i en tallmo, medan bockarna Bruse residerar i en gammal pinnmogrop. På Källarbackens saga har besökare möjlighet att uppleva ångermanländsk idyll i en gammal bröggstuga renoverad till ett sagocafé. Gäster har genom åren fått träffa olika slags djur som dikor, grisar, getter, höns och ankor. Utöver allt detta har hon skapat och iscensatt dockteater och teater på hennes sagolo. Betraktaren kan också få en historisk återblick på gården, där kläder från så långt bak som år 1800 uppvisas. Under vintertid bedriver hon även en egen restaurang på gården.

Det är stordåd likt dessa som håller den Ångermanlandska kulturen levande. Sofias aktiva engagemang bidrar sannerligen till sagolika upplevelser för folk, både inom och utanför hembygden!

Årets pristagare är som vanligt inbjuden att mottaga priset på Guschelovaftonen som i år infaller den 2a mars 2024.

KDMBBBB!

// Ålderman Felix Eriksson