Angermannalagets Kulturpristagare 2013

Angermannalagets Julrådstuga beslutade enhälligt att tilldela Åke Nordin kulturpriset för år 2013.

Åke Nordins känslan för naturen fick honom att redan som lite grabb förbättra och utveckla sin egen friluftsutrustning. Han var då minst nöjd med dåtidens ryggsäckar. Som 14-åring snickrade han därför ihop en träram ned löstagbar säck, smal nedtill och bred upptill. Det var inte bara skönare för ryggen, det gick att bära tyngre också.

Den här ryggsäcksramen blev starten på firman Fjällräven, som han startade 10 år senare, 1960. Sedan dess har kärleken till naturen fortsatt driva honom.

Åke Nordin har gett, och fortsätter att ge, syre till en hel folkrörelse. Plötsligt började folk ge sig ut i naturen, och de kunde vara där utan att bära alltför tungt, slippa bli blöta och kalla. Naturen blev helt enkelt mer tillgänglig. I över 50 år har nu Åke Nordin arbetat för att göra naturen mer njutbar för människor.

Och mycket har hänt på 50 år. Den lilla firman i Ö-vik har vuxit och når nu människor över hela världen. Och fortfarande leder ångermanlänningen Åke Nordin ett ångermanländskt företag som har fullt fokus på funktionell och slitstark friluftsutrustning, för alla typer av väder och klimatzoner

Motiveringen Lyder:

“Åke Nordin har under mer än 50 år funnit smarta lösningar för att upprätthålla och väcka naturlusten hos fler människor, utan att svika från ansvaret att skapa produkter som är hållbara och tidlösa – och därmed agera varsamt och ansvarsfullt mot människor, djur och den natur som många av oss älskar att vistas i – det har vi möjlighet att hylla.“

 

Årets pristagare kommer att mottaga priset på Guschelovaftonen den 1 mars 2014.