Alla inlägg av Åldermannen

Nya kulturpristagaren 2023

Angermannalagets 65-årsjubeliumsrådstuga beslutade enhälligt att tilldela skaparen av Källarbackens Saga, Sofia Olsson, kulturpriset för år 2023! Det är med glädje som Angermannalaget tilldelar sitt 60-åriga kulturpris till Sofia Olsson som sedan år 2010 har skapat ett nytänkande sätt för barn och vuxna att uppleva landet, skogen och sagor på ett familjevänligt sätt på sin gård i By, Sidensjö.

På Källarbackens saga kan man uppleva allehanda sagor, såväl klassiska som Sofias egna skapelser. Hon har kreativt använt den ångermanländska naturen för att skapa en sagostig med figurer av olika slag längs gamla djurstigar. Bland de olika sagomiljöer längs stigen bor exempelvis Guldlock och de tre björnarna i en tallmo, medan bockarna Bruse residerar i en gammal pinnmogrop. På Källarbackens saga har besökare möjlighet att uppleva ångermanländsk idyll i en gammal bröggstuga renoverad till ett sagocafé. Gäster har genom åren fått träffa olika slags djur som dikor, grisar, getter, höns och ankor. Utöver allt detta har hon skapat och iscensatt dockteater och teater på hennes sagolo. Betraktaren kan också få en historisk återblick på gården, där kläder från så långt bak som år 1800 uppvisas. Under vintertid bedriver hon även en egen restaurang på gården.

Det är stordåd likt dessa som håller den Ångermanlandska kulturen levande. Sofias aktiva engagemang bidrar sannerligen till sagolika upplevelser för folk, både inom och utanför hembygden!

Årets pristagare är som vanligt inbjuden att mottaga priset på Guschelovaftonen som i år infaller den 2a mars 2024.

KDMBBBB!

// Ålderman Felix Eriksson

Våren 2022

Bröder Angermän och presumtiva!

Jag hoppas ni alla haft en angermannamässig jul- och nyårsledighet och hållit er krya! Vi står nu inför en ny termin sprängfylld med aktiviteter. Julgransplundringen den 16/1 är tyvärr inställd, men i övrigt ser vi i skrivande stund ut att kunna genomföra alla planerade evenemang, med vissa restriktioner. Mer information om förhållningsregler kommer löpande inför evenemang.

Jag ser varmt fram emot att träffa Er alla igen!

Vårens kalendarium finns nu uppladdat under fliken Kalendarium.

God fortsättning!


KDMBBBB!

Åldermannen

Rådstuga Secundus 9/11

Bröder Angermän!

På fredag den 9 november är det dags för rådstuga Secundus, ett evenemang man inte vill missa. Festmannens kulinariska mästerverk skall inmundigas och den helt nya bäverkörteln skall invigas.
Aktiviteter som möjliga inval samt en intressant föreläsning står på agendan. Efteråt tar vi trappan upp till kammarn för att dansa sönder bordet och socialisera med de övriga föreningarna.

Missa inte rådstuga Secundus!

Tid: 18dk
Plats: Brända
Pris: 200:-
Klädsel: Mörk kostym
O.S.A: Måndag 5 november
Anmälan sker till: anmalan@angermannalaget.se

Rådstuga Agda 28/9

Bröder Angermän!
Välkomna till Agda, terminens första rådstuga, som inleder lagets höst med några av årets mest exhalterande och viktiga aktiviteter. Temat för kvällen är kontraster. Förändringens vind sveper över Angermannalaget i och med valet och tillträdet av en ny styrelse, men kvällen bjuder också på tradition och trygghet genom bord som dignar av klämmor med surströmming och glas fyllda till ytspänning utav gäll.

Om hans nåd Åldermannen, Härskare över Land och Hav, behagar så kommer inval att hållas under kvällen. Presumtiva bröder kommer att gå igenom skärselden, för att förhoppningsvis komma ut på den andra sidan med förståndet lämnat bakom sig.

Agda är en kväll som ingen angerman vill missa. Anmäl dig idag på: anmalan@angermannalaget.se

Klädsel: Mörk kostym
Var: Lindrummet
När: 28/9
Pris: 100 kr för nya, 200 kr för gamla.

Ny termin!

Välkomna tillbaka efter sommaren! Ett nytt kalendarium väntar på er och finns att beskåda på sidan! Vi behöver fler bröder som hjälper till under reccemottagningen, så hör av dig till Örtugen eller Åldermannen om du har tid och lust att ställa upp.

Ålderman Göran Tjernell har gått bort

Angermannalaget beklagar att meddela att den forne Åldermannen och tillika Förstequratorn för Norrlands Nation har avlidit. Göran Tjernell från Sollefteå var ålderman på 60-talet och är upphovsman till den stora Agda-tavlan som pryder väggen utanför kammarn. Begravningen hölls i Vaksala kyrka fredagen den 8 maj kl 11, och besöktes av några angermän som visade sitt deltagande å lagets vägnar. Vi beklagar sorgen.

/Angermannalaget

Sommarrådstuga 2012

Käraste bröder!

Tyvärr börjar terminen gå mot sin ända och man tvingas bli seriös i tre månader med arbete och annat slit. Men förtrösta ej! Det är inte långt kvar tills sommarstugan går av stapeln och vi får en chans att förbrödra oss med varandra och med de fagra ypsorna mitt under den vackra svenska sommaren.

I år går sommarstugan av stapeln i Nordens Athen, även kallat Härnösand av de som kommer därifrån. Stugan kommer att utspela sig mellan den 29:e juni T.O.M den 1 juli på en lokal som ägs av MC-klubben Albatross-Hernö och ligger i utkanten av den vackra staden.

På fredagen så anländer man vid 12 snåret till lokalen för installation och glada återseenden och därefter är planen att ta sig ut till havet för glada lekar och avslutande grill om vädret tillåter. Därefter avslutas kvällen på MC-klubben då man får göra lite vad man vill (Det finns bastu).

På lördagen styr vi vår kosa ut till Hernö Ginbränneri för en guidad tur och provsmakning (ta med tonic och citron). på kvällen är det rådstuga och yra med ett efterföljande kalas som troligtvis fortsätter ända in på småtimmarna.

Söndagen ägnas åt städning och återhämtning (byt strumpor, drick vatten).

Lite praktisk information:
All försäljning av alkohol (med undantag eget kryddat brännvin) sköts av MC-klubbens personal, priserna kan jämföras med en kammarkväll.
Om man vill dricka min eller cider måste detta anmälas så att klubben kan köpa in detta till deras bar.
Medtag liggunderlag/luftmadrass! Det skall enligt uppgift finnas ett fåtal bäddar men räkna med att dom kommer att ”paxas” rätt snabbt. Troligtvis sover merparten på golvet, alternativt i militärtält (om vi blir så många).

Frukost och middag kommer Laget stå för och det finns grillplats.

Samtliga deltagares personnummer skall finnas på en lista som lämnas till Albatross senast dagen innan och alla deltagare kommer att prickas av,
ingen utomstående får komma in i lokalen under kvällen.
Personalen kommer att tacka för sig kl 0200 och därefter skall festen skötas snyggt så att grannarna inte störs.

För enkel betalning, betala till Lagets BG-konto, uppgifter nedan och skri ert namn så vi ser vems pengar det är som kom in.

OSA: 3: juni 2012
Tid: 29/6 till 1/7
Pris: 450 kr för sommarstugan och 150 kr för ginprovning.
Klädsel: Mörk kostym
Plats: Albatross-härnö MC, Härnösand
BG: 5642-7818

Varmt välkomna till sommarens höjdpunkt!

KDMBBBB
Åldermannen

Laget går på Hemförlovningsgask! (+ Hemförlovningsfika)

Bröder!

Den 26/5 hålls Hemförlovningsgasken som i år har ett föreningsfokus, och syftar till att bli ett avsked för sommaren för alla  som är engagerade i Norrlands Nation. Förhoppningsvis kommer detta att bli en ny tradition och knyta banden mellan föreningarna ännu starkare. Laget kommer att närvara och sjunga in sommaren, önskar du gå med så anmäl dig via teckningslistan på kansliet senast den 18/5!

Datum: Lördag 26 maj

Tid:17 dk

OSA: Måndag 21 maj kl 12:00

Kostnad: 250 kr / 220 kr

Klädsel: Kavaj

 

Åldermannen välkomnar alla till Hemförlovningsfika tisdagen 29/5 kl 14.00 i Inre läs så att vi kan ta avsked inför sommarledigheten.
Kläder på överkroppen är valfritt, men annars uppskattas finare kläder.

Skilsmässo

Stoormächtigste Aaldermann, ährade Bröder!

Wij willia bringa Läsaren medelst högtrafwande obegripeligheter til at iakttaga stundande Skiljsmesso-Gasque, hwilken i år den tiugonionde i April Månad har för afsigt at ega rum.

Alltsedan gamla tijder, ha Skiljsmesso medelst roliga Dijkter, nöysamma Historier och Kamp emellan Angermenn och Skvaderbröder underwisat föreningarne om Dygden, och likasom skiämtewijs förehållit dem alfwarsamma Sede-Läror. Som tradisionen bjuda ställa Laget opp i Femkampf och Banquette, för att däraf hvisa at de ha hierta i bröst och Nijt för sitt fädernesland!

Om til Envig broder bliwa utsedd, så förwentas han sijn Kropp ställa til lagets tienst och gagn.

Tevlingarne som af tradision utöfwas:
Fuhtbohl
Sniusdosedraag
Armbryjting
Kast med slegga af hiern
Öl-hefwning

Samling 14:00 i Inre Läs den 29 April
Avmars 14:30 och åter till Nation mellan 15:30-16:00 för sittningen.
Klädsel: Mörk Kostym
Pris: 200kr
Anmälan: aldermannen@gmail.com
OSA: Senast 23/4

OBS: Fotboll spelas den 24/4 kl 19:00. Samling denna tid på planen vid Studentvägen

KDMBBBB!!

Rådstuga Secundus 23/3

Bröder!
Terminens andra rådstuga äger rum den 23/3. Denna gång äger den rum i Strömholms Sal (K1), och temat för kvällen är varken kulturpris, styrelseval eller granskning, utan…RÅDSTUGA!
Så damma av finkostymen, odla mustasch, skriv ihop ett brandtal eller en lustiger sång och infinn er 18dk för en kväll fylld av glädje och mat i goda vänners sällskap! Efter rådstugan är det kammarkväll och alla föreningar förutom Skvadern är på plats, ett perfekt tillfälle för ränksmideri inför Skilsmässo!

När: 23 mars kl 18dk
Var: Strömholms sal, Norrlands Nation
Pris: 200 kr
Klädsel: Mörk kostym
OSA: aldermannen@gmail.com senast söndagen den 18/3.