Alla inlägg av aldermannen

Guschelovveckan är igång!

Snön fullkomligt vräker ned över Uppsala. Det är måndag den 21 februari, vilket innebär att vi är i begynnelsen av Guschelovveckan 2022! På lördag äger månadens, årets, kanske århundradets evenemang rum – Guschelov! Under veckan myllrar nationen av målmedvetna angermän som skall se till att årets Guschelov kommer bli den bästa någonsin. Allt klaffar hittills och jag är omåttligt taggad på kommande brakfest. Vi ses väl!

KDMBBBB!!!
Åldermannen

Länk till FB-evenemanget

Hösten 2018

Bäste Angerman eller besökare
Under hösten händer det otroligt mycket! Huvudfokus är förstås det stundande 60års Jubeliumet som ska firas stort!

Är du ny i Uppsala och vill knyta band som håller livet ut? Kontakta aldermannen@angermannalaget.se
om du vill komma på något av våra event!

Kalendarium Höstterminen 2018

Augusti

31 – Texmex
September

7 – Föreningskväll I

13 – Nationsrunda m. Ypsilon

14 – Reccegasken

15 – Samsittning m. Vajan

21 – Rågstuga Agda

24 – Landskap 1
Oktober

5 – Samsittning m. Ypsilon

7 – Städdag 1

12 – Rådstuga Secundus

27 – Älggasquen

30 – Landskap II
November

4 – Städdag 2

9 – Städsexa

10 – Höstfesten

16 – 60 års Jubeliumssamkväm

17 – 60 års Jubeliumsrådstuga och bankett

24 – Föreningskväll 2

December

5 – Pubrunda med HJ, tema släpps på Facebook

 

 

Angermannalagets Kulturpristagare 2017

Den 24e November bestämde Julrådstugan enhälligt att tilldela föreningens kulturpris till Åke Wikström med motiveringen:

Åke Wikström erhåller Angermannalagets kulturpris för sitt slagkraftiga engagemang med föreningen Nipakademin. Personen har i fråga verkat slagkraftigt, kulturellt och visionärt för att säkerställa Ångermanländsk kultur på ett hållbart, socioekonomiskt och sammanflätande sätt. Kulturpersonen har också konkretiserat och löst universella samhällsproblem på ett jordnära och föredömligt sätt.

Exempel är:

Föda upp kor hållbart, ekologiskt, miljövänligt, närproducerat och gott

Bevara ett öppet niplandskap

Driva slakteri

Anordna kurser i hyggesfritt skogsbruk

Driva ett vindkooperativ

Integrera nyanlända genom odlingskooperativ

Verka för en levande landsbygd

 

Inget är för svårt för årets kulturpristagare och är en värdig mottagare av årets pris.

Åldermannen

Julrådstuga och val av Kulturpristagare 2017

Bästa bröder och presumtiva
Den 25e November äger årets näst bästa event rum (efter Guschelov såklart).
Julrådstugan är den rådstuga där kulturpristagare väljs och som Ålderman vill jag slå ett slag för att så många bröder som möjligt deltar och nominerar någon som har gjort och gör något bra för hembygden och enligt dig förtjänar Kulturpriset 2017.

För den som inte vet sedan tidigare går mer information att hitta under ”Kulturpriset”.
Kämpa dö, mjälloms brö, bryta bryta bryta

Härskare över land och hav
Åldermannen

Det gamla året och det nya!

Bröder Angermän och övriga nationsvänner!

Förra året gav oss många trevliga tillställningar, sist ut av dessa var vår JulRådstuga, där 2016 år kulturpristagare valdes:
Jonna Jinton, en mycket duktig fotograf, konstnär och bloggerska vars bedårande bilder till fullo återger Ångermanlands vackra natur.
Ett stort grattis till Jonna!

Hennes bilder går bland annat att finna på hennes hemsida!

 

Men det nya året är också här, och med detta oskrivna blad ser vi inte bara fram emot 2017 års Guschelov! men också samsittningar och rådstugor.

Först ut är GranskningsRådstugan den 27e Januari! Dagen efter deltar våra stolta representanter i Brikaralnas Renneth, kom och heja på de som sliter för vår ära!

 

KDMBBBB!
/ Ålderman Jakob

Ett urval av våra bilder från JulRådstugan är på sin plats också!

Guschelov 2016

Bröder Angermän och andra hedervärda bröder och systrar!

Nu är Guschelov över får denna gång och jag, i egenskap av Ålderman, vill främst tacka styrelsen för ett fantasist bra jobb, men även alla bröder och systrar som hjälpt till och gjort Guschelov till en kväll som nationen ej kommer att glömma ett bra tag framöver! Sittningen var välbesökt, gällen var välblandad, folklustspelet var välgjort och Angermannalagets kulturpristagare för år 2015, Jon Hillgren, tog emot sitt pris.

Nu vänder Angermannalaget blickarna framåt, våren är nämligen full av roligheter, med bl.a. sittningar med vår kära systerförening Ypsilon, och inte minst Vårrådstugan som går av stapeln utomlands den 14:e april!

KDMBBBB!

DSC_2259

Angermannalagets Kulturpristagare 2014

Angermannalagets kulturpristagare 2014;

Kultur- och hembygdsföreningen Angermannalaget vid Norrlands nation i Uppsala valde enhälligt under Julrådstugan den 29 november 2014 författaren Therése Söderlind till 2014 års kulturpristagare.

Rådstugans motivering lyder:

”Therése Söderlind har jämförts med Kerstin Ekman, och många är de röster som hyllat hennes författarskap. Rösterna fortsätter att höras och Sverige har fått en ny stor berättare. Angermannalaget vill bara instämma. Landskapet Ångermanland och människorna som levt eller lever där står i centrum för de båda romanerna. Therése Söderlind värjer sig inte för att ta sig an de svåra och komplicerade berättelserna, att skildra livet som det är och var. Att som ångermanlänning ta sig an häxprocesserna måste beskrivas som modigt, en händelse i vår historia som ”blöder vid beröring” för att tala med Birger Norman. Ångermanland har i vår tid genom Therese Söderlind fått en given plats på den litterära kartan. Det det är därför en självklarhet för Angermannalaget att tilldela Therése Söderlind Angermannalagets kulturpris 2014″.

KDMBBBB!!
// Åldermannen Anton Hägervik

 

Höstterminen 2014

HT14 har nu börjat med buller och brak! Tex-mex har redan kommit och gått, som vanligt en total succé! Vi har en rad fantastiska aktiviteter planerade så ta en titt på kalendariet och hör av dig till aldermannen@angermannalaget.se om du har frågor eller bara är intresserad av aktiviteterna eller Angermannalaget.

Kämpa dö! Mjälloms brö´! Bryta! Bryta! Bryta!

//Åldermannen

Sommarrådstuga 2014

Bröder Angermän!

Terminen är snart över och våra vägar skiljs för sommaren. Men misströsta icke! Under en episk helg kommer vi alla sammanstråla i Hembygden och tillsammans med våra systrar i Ypsilon glömma allt vad jobb, resttentor och terminsstart heter. Sommarstugan kommer i år gå av stapeln mellan den 26e till 29e juni och vi kommer än en gång inta Albatross MC i Härnösand. Priset för för helgen kommer ligga på runt 400-600kr (en exakt siffra kommer när vi fått in alla kostnader). Sedan tillkommer såklart resa till självkostnadspris. Vi kommer som vanligt (om intresse finns) hyra buss/bil som avgår från nationen på antingen torsdagen eller fredagen beroende på hur många som vill åka och när det passar. Rådstugan kommer i år att hållas på fredagskvällen.
Så anmäl er redan idag till anmalan@angermannalaget.se, vi vill veta vilken dag du kommer och om du tar dig upp för egen maskin eller vill åka Agdabuss. Sista anmälningsdag är onsdagen den 18e juni.


KDMBBBB!

Ålderman Daniel Söderberg, Härskare över land och hav